Koszyk (
0
)
Koszyk
info: Twój koszyk jest pusty!
  • Zaloguj się
    Zaloguj się

Matcha – co to jest i dlaczego zyskuje na popularności?

Puszka z herbatą matcha

Matcha to nie tylko herbata – to prawdziwy rytuał, bogactwo smaku i skarbnica cennych składników odżywczych. Choć jej historia sięga setek lat, dziś przeżywa swój światowy renesans - to wszystko za sprawą dużej zawartości antyoksydantów, szczególnie EGCG oraz L-teaniny, która odpowiada za jej właściwości poprawiające koncentrację. Matcha stała się popularna również ze względu na ciekawy wygląd i wyjątkowy smak umami. 

Czym jest herbata matcha

Matcha stała się w ostatnim czasie niezwykle popularna. Jednak wiele osób nadal zadaje sobie pytanie co to jest matcha? Matcha to japońska zielona herbata, która wyróżnia się unikalnym procesem uprawy i produkcji. Jej wyjątkowość polega na tym, że na około 3-4 tygodnie przed zbiorami krzewy herbaciane są zacieniane, co zwiększa zawartość L-teaniny oraz antyoksydantów. Prawdziwa matcha musi pochodzić z Japonii, choć matcha dotarła do niej pierwotnie z Chin, gdy buddyjscy mnisi zauważyli, że picie matchy poprawia ich koncentrację podczas medytacji. Od tej pory w Japonii sproszkowana zielona herbata stała się ważną częścią kultury. 

Jak powstaje matcha?

 Proces produkcji matchy jest niezwykle staranny i przebiega w kilku etapach:

  1. Zacienianie krzewów – Ograniczenie dostępu do światła zwiększa zawartości chlorofilu i aminokwasów, nadając matchy jej charakterystyczny, żywozielony kolor oraz delikatny smak umami.
  2. Ręczne zbieranie liści – Najwyższej jakości matcha, używana w tradycyjnej ceremonii herbacianej pochodzi z pierwszego wiosennego zbioru (kwiecień-maj), gdy liście są najdelikatniejsze.
  3. Parowanie i suszenie – Tuż po zbiorze liście są poddawane krótkiej obróbce parą wodną, co zatrzymuje proces utleniania i pozwala zachować intensywny kolor oraz cenne składniki.
  4. Usuwanie łodyżek i żyłek – Pozostają jedynie miękkie części liści, co sprawia, że matcha ma aksamitną konsystencję.
  5. Mielenie na kamiennych młynach – Tradycyjny proces mielenia (ishi-usu) jest niezwykle powolny – w ciągu godziny można uzyskać jedynie 30 gramów matcha w proszku. Wolne mielenie zapobiega przegrzewaniu się herbaty i chroni jej właściwości aromatyczne.

Tak właśnie wygląda proces, w którym produkowana jest sproszkowana matcha. Dzięki tej metodzie zyskuje swoją wyjątkową jakość, intensywny kolor i bogactwo smaku.

Jak smakuje matcha ?

Smak matchy jest niepowtarzalny i może być zaskoczeniem dla tych, którzy próbują jej po raz pierwszy. Wysokiej jakości matcha ceremonialna ma delikatnie słodki, aksamitny smak z nutą umami – to piąty podstawowy smak, który nadaje herbacie wyjątkowej głębi. Dodatkowo, można w niej wyczuć lekko trawiasty, orzechowy posmak, przypominający świeże migdały lub nerkowce. Niska jakość matchy może natomiast charakteryzować się nadmierną goryczką i żółtawym odcieniem, co świadczy o słabszym pochodzeniu i większej ilości łodyżek w proszku. Co ciekawe, prawdziwa matcha musi pochodzić z japonii, a każdy region to inny smak. 

Japońska zielona herbata matcha – właściwości

Matcha podbiła świat głównie ze względu na swoje właściwości prozdrowotne. Jeśli jeszcze zastanawiasz się czy warto ją pić sprawdź na co matcha może pomóc. 

Matcha cieszy się uznaniem entuzjastów zdrowego stylu życia głównie ze względu na wysoką zawartość antyoksydantów i swoje właściwości oczyszczające. Filiżanka herbaty matcha dostarcza nawet 10x więcej niż zwykła herbata zielona. 

Matcha jest także jednym z najbogatszych źródeł EGCG – jest to katechina, która neutralizuje wolne rodniki, spowalnia procesy starzenia oraz wspiera naturalną odporność organizmu. Ponadto wspomaga detoksykację: oczyszcza wątrobę, krew i tkanki z nagromadzonych toksyn. Regularne picie tej herbaty przyspiesza metabolizm, wspiera trawienie i może ułatwiać redukcję masy ciała poprzez zwiększenie tempa spalania kalorii. Dzięki temu może także wspomagać proces odchudzania. Kompleks antyoksydantów oraz witamin dba również o zdrową, promienną skórę, nadając jej młodzieńczy blask. Te unikalne właściwości sprawiają, że matcha to idealny wybór dla osób poszukujących naturalnego źródła energii, lepszej koncentracji i holistycznego wsparcia zdrowia na co dzień. Ponadto matcha charakteryzuje się wyjątkowym smakiem, którego nie znajdziesz w żadnej innej herbacie. 

Czy matchę trzeba trzymać w lodówce?

Aby matcha zachowała swój intensywny kolor, aromat i właściwości zdrowotne, kluczowe jest jej odpowiednie przechowywanie. Kluczowe jest szczelne opakowanie. Matcha nie może być narażona na działanie powietrza, wilgoci i światła. Dbaj o to by matcha stała w chłodnym miejscu. Zapobiega to wytracaniu koloru i właściwości, pomaga także zachować jej smak. Najlepiej trzymać matchę w lodówce, aby zachować jej świeżość. Ważne jest także unikanie plastikowych pojemników – Lepsze są doypack lub metalowe czy aluminiowe puszki, które chronią herbatę przed utlenianiem. Wysokiej jakości matcha powinna mieć żywozielony kolor. Jeśli staje się matowa lub żółtawa, oznacza to, że straciła część swoich właściwości i nie nadaje się do spożycia.

Jak parzyć i pić matchę?

Picie herbaty matcha to prawdziwy rytuał, aby odpowiednio ją przygotować przygotuj bambusowe akcesoria, czarkę i wodę. Przesiej 2g proszku matcha przez sito do czarki. Dodaj 10ml wody w temp. pokojowej i delikatnie wymieszaj. Kolejno dodaj około 40-60 ml ciepłej wody. Temperatura 80 stopni jest idealna do parzenia matcha. Energicznie wymieszaj zawartość czarki ruchami w kształcie litery W za pomocą miotełki chasen. Możesz także przygotować matcha latte dodając napar do mleka. Wystarczy tylko dobrze zrobić matcha i jest naprawdę pyszna!

Czy herbata matcha zawiera kofeinę?

Tak, matcha zawiera kofeinę, ale mniej niż kawa. Matcha zawiera około 35mg kofeiny na 1g proszku. Jedna porcja matcha (2g) dostarcza około 70mg kofeiny - dla porównania kawa zawiera około 100mg kofeiny w filiżance. Naturalna kofeina zawarta w matchy uwalnia się wolniej niż w kawie, dlatego podnosi poziom energii w sposób łagodny i długotrwały, bez nagłych spadków mocy. To właśnie wysoka zawartość L-teaniny stabilizuje działanie kofeiny, poprawiając koncentrację, redukując stres i sprzyjając głębokiemu skupieniu podczas pracy lub nauki.

Czym cechuje się matcha najwyższej jakości?

Najlepszej jakości matcha pochodzi z Japonii. To tam staranny proces uprawy, idealne warunki klimatyczne i dokładne, powolne mielenie liści sprawia, że w matcha kumuluje tak dużo cennych substancji. Co ciekawe, w poszczególnych częściach liści herbaty znajdują się inne wartości substancji odżywczych. Również pora roku, w której miał miejsce zbiór wplywa na ich zawartość. Dlatego warto wybierać matchę ceremonialną z pierwszego, wiosennego zbioru, która ma ich najwięcej. 

Dlaczego matcha zyskuje na popularnosci?

Matcha to nie tylko modny napój – to element kultury, zdrowia i świadomego stylu życia. Jej niezwykłe właściwości, aksamitny smak i wszechstronne zastosowanie sprawiają, że jest uwielbiana przez miłośników zdrowej diety, sportowców i miłośników medytacji. Chcesz poczuć jej wyjątkową moc właściwości i smaku matcha? Wybierz wysokiej jakości matchę ceremonialną i przygotuj ją zgodnie z tradycją, aby w pełni docenić jej smak i korzyści zdrowotne. Raz spróbujesz – i już nigdy nie wrócisz do zwykłej zielonej herbaty!